Inredning

Oavsett vilken typ av lokal man ska inreda är det viktigt att få till en miljö där människor mår bra. Här kommer tips på hur du inreder smartare.

Ergonomiska skrivbord och kontorsstolar

Dåliga kontorsstolar är en starkt bidragande faktor till att man får ont i ryggen efter en dag på kontoret. För att undvika ryggproblem är det därför sunt att inreda med både höjd- och sänkbara bord och stolar som man justera efter sin egen kropp. Det är mer eller mindre ett måste vid ett arbete som innebär flera timmars stillasittande.

Allmänna ytor ger möjlighet till variation och paus

När man inreder en arbetsplats är det klokt att tänka på att också ha allmänna ytor för att skapa variation och ge möjlighet till paus. Dessutom skapas informella mötesplatser där medarbetare kan mötas och utbyta tankar.

När företag växer och blir större är det inte längre lika enkelt att ha koll på vad andra gör och vad som händer på andra avdelningar. Informella mötesplatser möjliggör för medarbetare som arbetar med olika saker att naturligt träffa varandra, vilket exempelvis kan leda till oplanerade utbyten av information som i sin tur kan leda till att nya idéer skapas. Detta är en viktig del i ett företags utveckling framåt. Att ha endast en kaffemaskin gör den till en just sådan mötesplats.

Skapa gärna informella mötesplatser med bekväma fåtöljer, bokhyllor, stämningsbelysning och växter. Se till att det är en inbjudande plats för alla medarbetare.

Ljussättning

Det är alltid bra att utnyttja det naturliga ljuset i så stor utsträckning som möjligt. Utöver det behöver man även ha bra lampor som avger bra ljus. Dåligt ljus skapar en dålig arbetsmiljö vilket bidrar till stress och kan ge huvudvärk.

Låga förvaringsmöbler och låga rumsavdelare bidrar även till att ljuset inte hindras. Lite högre förvaring kan däremot vara bra när man vill skapa rum i rummet och dämpa ljud. Se till helheten för att få till en bra balans.

Ljudabsorbenter

Med hjälp av avskärmningar och ljudabsorbenter minskar man ljud och skapar en bättre arbetsmiljö. När man dämpar ljud minimeras även stressnivån och det blir enklare att fokusera på arbetet.

Växter för öga och luft

Växter ökar produktiviteten och kreativiteten samt förbättrar luftkvaliteten. Växter är bra för vårt välbefinnande. Ljusförhållandet påverkar vilka typer av plantor som kommer att trivas.

Inspiration

När man trivs på arbetet så blir man både mer kreativ och produktiv. Inred därför arbetsplatsen så att man mår bra och blir inspirerad. Använd gärna växter, färger, textilier och en variation av möbler som gör platsen mer inspirativ, samtidigt som man kan välja olika sittningar för olika tillfällen och gruppkonstellationer.

Orange, rött och gult ger energi. Blått och grönt ger lugn. Försök därför att få till en balans för att både ge stimulans och lugn.

Att någon gång ibland ändra känsla på kontoret behöver inte kosta en förmögenhet. Små förändringar kan enkelt ge kontoret ett inspirerande lyft. Man kan exempelvis komma långt på att köpa nya växter eller byta ut gardiner och kuddar. Har ni soffor med löstagbara överdrag så går det att ändra uttryck även på dem.

Din hemlighet till framgång. Prenumerera på våra nyheter!


Mer läsning