Leasing

Att köpa allt du behöver för att komma igång med verksamheten kan vara kostsamt. Därför är leasing en smart finansieringslösning att välja istället.

Kanske måste ditt företag investera i en laptop, inredning, en uppsättning maskiner eller fordon. Men istället för att vänta på att pengarna trillar in eller ta ett stort banklån, så kan du numera leasa det mesta som behövs. Då kan du sätta full fart framåt redan från dag ett i ditt företag.

Vad är leasing?

Leasing är en vanlig finansieringsform för företag som vill investera i ny eller begagnad utrustning, maskiner eller inredning.

Hur fungerar leasing?

Det fungerar ungefär på samma sätt som om du hyr eller avbetalar något, du betalar regelbundet en fast kostnad – men du slipper ett banklån och oftast behövs ingen kontantinsats. I ditt leasingavtal framkommer vad som ska leasas, hur länge kontraktet gäller och vad du ska betala per månad.

Vad kan leasas?

I princip all utrustning med ett värde på andrahandsmarknaden, såsom maskiner och fordon, kan leasas. Finansiering görs vanligtvis till fulla värdet.

Vad händer när avtalstiden går ut?

I ditt avtal framgår hur långt avtalet är. När det löper ut kan du vanligtvis välja att lämna tillbaka varan eller köpa loss den till ett restvärde. Om du väljer det sistnämnda har du redan betalat av en större del av värdet under leasingperioden.

Vilka fördelar finns?

  • Du bibehåller ditt företags kassalikviditet och binder inte upp företagets kapital
  • Objektet tas inte upp som en tillgång i balansräkningen, och därför påverkas inte företagets soliditet – alltså hur stora skulder bolaget har i förhållande till tillgångar
  • Kostnaden fördelas under hela leasingperioden, vilket gör budgetering och planering av den
    kortsiktiga betalningsförmågan enklare
  • Vanligtvis behövs ingen kontantinsats eller säkerhet utöver leasingobjektet
  • Fasta leasingavgifter på månads- eller kvartalsbasis.

Din hemlighet till framgång. Prenumerera på våra nyheter!


Mer läsning