Starta eget-bidrag

För personer som vill starta företag men inte har möjlighet att starta verksamheten utan hjälp finns ett bidrag. Rättare sagt är det ett program som anordnas av Arbetsförmedlingen. Försäkringskassan kan sedan ge dig ersättning för de dagar som du försöker starta ditt företag och inte har en inkomst samtidigt. 

Hur ansöker man om bidraget och vilka kan få det?

För att kunna ansöka om bidraget måste du vara anmäld hos Arbetsförmedlingen som arbetslös. Därefter behöver du tillsammans med din handledare på Arbetsförmedlingen komma överens om att bidraget är en lämplig insats. Sedan kommer de be dig att skriva en affärsplan. I din affärsplan ska du beskriva din affärsidé samt göra en budget för företagets ekonomi. Det är detta som Arbetsförmedlingens externa experter granskar och grundar sitt beslut på, alltså vare sig du har rätt till bidraget eller inte. En av de viktigaste sakerna de tittar på vid sin bedömning är om din affärsidé har förutsättningarna att bli lönsam. Det finns även några andra villkor som du måste uppfylla:

  • Fyllt 18 år
  • Inte ha några skulder hos Kronofogden eller några betalningsanmärkningar
  • Vara arbetslös eller riskerar att bli det
  • Inte äga något annat företag eller vara VD för annat företag
  • Inte kommit igång med din verksamhet

Ifall du blir beviljad bidraget ingår inte endast ersättning. Starta eget-bidrag är snarare ett program där även gratis rådgivning, företagskurser samt informationsträffar ingår. De aktiviteter som du tillsammans med Arbetsförmedling kommit överens om att gå på måste du delta i. Dessutom måste du även fortsätta söka jobb under denna period samt lämna in en aktivitetsrapport på vilka jobb du sökt. Annars riskerar du att bli av med ersättning som du får från Försäkringskassan.

Ersättning från Försäkringskassan

Vad många tror är att ersättningen betalas ut av Arbetsförmedlingen, men så är det inte. Försäkringskassan gör det. Därmed behöver du efter du blivit beviljad bidraget från Arbetsförmedlingen även ansöka om själva ersättningen hos Försäkringskassan. Det är även dem som beräknar hur mycket pengar du ska få i stöd varje månad. Hur mycket du får beror bland annat på dagpenningen du hade fått från A-kassan.

Vanligtvis kan bidraget ges i upp till 6 månader, men under Coronapandemin är det förlängt till upp till 12 månader.

Andra bidrag

Det finns även andra bidrag som du som vill starta företag kan söka. Bland annat forskningsbidrag, kulturbidrag samt jordbruksbidrag. Vissa aktörer ger bidrag till företag som jobbar för hållbarhet.

Din hemlighet till framgång. Prenumerera på våra nyheter!


Mer läsning