Elavtal

Det är mycket att tänka på när man har startat ett nytt företag och ska flytta in i sina första lokaler. Elavtalet är kanske inte det första man tänker på men här finns det möjligheter att från början spara pengar och göra en insats för miljön. Följ vår guide för att hitta rätt elavtal till just er verksamhet.

Strong hands catching thunderbolt – Power concept

1. Gör ett aktivt val

När man flyttar in i nya lokaler och inte gör ett aktivt val av elavtal blir man tilldelad ett så kallat anvisat avtal från nätägaren. Dessa är oftast onödigt dyra och inte anpassade efter specifik verksamhet. Därför är det viktigt att välja ett elbolag och ett elavtal som passar just ert nya bolag.

2. Välj elbolag i linje med bolagets värderingar

Att välja elbolag är inte det enklaste, särskilt när produkten man köper nästan är osynlig. Men som företagare kan det hända att behoven skiljer sig åt. Det kan därför vara bra att välja en elleverantör som har erfarenhet av att köpa el till företag. är inte det enklaste, särskilt när produkten man köper nästan är osynlig. Men som företagare kan det hända att behoven skiljer sig åt. Det kan därför vara bra att välja en elleverantör som har erfarenhet av att köpa el till företag.

Utöver pris och service finns det en annan viktig aspekt av att välja leverantör, eftersom du enkelt kan välja en energiproducent vars verksamhet ligger i linje med ditt företags vision och värderingar.

3. Hitta rätt elavtal till just er verksamhet

Det är inte alltid lätt att veta vilken typ av elavtal som passar ens verksamhet bäst. Ett fast elavtal är till exempel till för den som vill ha koll på sin kostnad och veta i förväg vad fakturan kommer att hamna på. Det gör det enkelt för företaget att budgetera.

Ett rörligt elavtal är till för den som hellre vill följa marknadens svängningar – och därmed ha möjlighet att få ett lägre pris. Ett vintersäkrat elavtal är till för den som vill ha det bästa av båda världarna: fast pris under vintermånaderna och rörligt resten av året.

Vissa elbolag har även något som kallas portföljförvaltning, vilket innebär att experter hjälper företag med strategiska och smarta elinköp. Utifrån risk och prisstrategi arbetar de för att erbjuda en så låg energikostnad som möjligt. Eftersom inköpen sker med god framförhållning när priset är lågt kan man som kund vinna mycket över tid även om svängningarna på elbörsen skulle öka.

4. Bidra till en hållbar omställning

Som företag har man möjlighet att välja varifrån elen ska komma, fossilfritt eller förnybart. Gör det val som passar ert företags riktlinjer och hållbarhetsstrategi bäst.

Som enskild kund kan det vara svårt att se att ens val gör skillnad. Men i takt med att många små företag växer sig större blir också effekterna av hållbara val mer påtagliga.

Din hemlighet till framgång. Prenumerera på våra nyheter!


Mer läsning