Betalkort

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är betalkort_431480267-860x574-1-1.jpeg

Som företagare kommer du antagligen ha en hel del saker man behöver betala för med kort. Se till att utmana bankens standardkort och välja ett som kan ge ytterligare fördelar.

Bankens egna kort

Man behöver faktiskt inte använda betalkortet från sin egen bank – det som brukar ingå i den månads- eller årsavgift som man betalar för bankens företagspaket. Dessa kort har oftast inga extraförmåner, utan det som banken tjänar på att du använder kortet går till dem.

Ett kreditkort ger många fördelar

Alla köp sammanställs på en faktura och skickas ut för betalning en gång i månaden. Det blir väldigt smidigt att få en överblick och man kan enkelt checka av varje transaktion månadsvis, samt enklare att planera betalningar när man har ett jämnt betalningsflöde.

Man har dessutom tillgång till pengar när man behöver, vilket är bra om man kanske har dålig likviditet i början. Så länge man betalar sitt saldo i tid varje månad tillkommer ingen ränta.

Olika kreditkort har olika fördelar. Vissa ger flygpoäng, andra ger pengar tillbaka. Oavsett vilket kreditkort man väljer så är det bättre än att inte få någonting.

Skillnader mellan kortutgivare

Visa och Mastercard är de vanligaste korten. Båda accepteras i princip överallt i Sverige medan Mastercard något bättre täckning internationellt.

American Express och Diners accepteras inte alls i samma utsträckning vilket då kan bli problematiskt, om du inte har ett backup-kort som är Visa eller Mastercard. Det förekommer även att handlare tar ut en extra avgift vid användning av American Express och Diners.

Vad kostar ett kreditkort?

I de flesta fall tar kreditkortsföretagen ut en månads eller årsavgift. Men alla gör inte det! Vissa är kostnadsfria – vilket kan vara bra om man vill ha flera kort till framtida anställda också.

Kostnader och faktorer att hålla utkik efter när man väljer kreditkort är räntefri period, ränta efter räntefri period, valutaväxlingspåslag vid uttag och köp utomlands samt täckning i de länder som man verkar i.

Smidigt att erbjuda betalkort till anställda

Har man anställda som gör utlägg i tjänsten kan det vara en bra idé att erbjuda dem ett betalkort, så att de inte behöver lägga ut egna pengar. Detta är något som brukar uppskattas!

Det är dock viktigt att hålla koll på vem som har betalningsansvaret – om det är personligt eller företaget.

Din hemlighet till framgång. Prenumerera på våra nyheter!


Mer läsning